Cukier nie jest zdrowy, więc wielu świadomych konsumentów stara się go unikać w swojej diecie. Nawet zażywanie naturalnych zamienników cukru może być katastrofalne w skutkach dla ludzkich organizmów.
Przykładem może być fruktoza pochodząca z owoców - jeżeli przesadzimy z jej ilością w pożywieniu możemy bardzo poważnie uszkodzić wątrobę, doprowadzić do chorób serca, czy nawet cukrzycy typu II.
Oto lista trzech, najgorszych zamienników cukru.
Miejsce trzecie za najgorszy substytut cukru otrzymuje w naszym niezdrowym, ale słodkim rankingu:
Sacharyna
W latach 70 naukowcy odkryli, że szczury, które były karmione sacharyną stawały się bardziej narażone na rozwój raka niż, gryzonie, których dieta nie zawierała sacharyny.
Ponadto, niektórzy z ekspertów uważają, że organizmy zwierzęce i ludzkie nie są w stanie poradzić sobie z trawieniem sacharyny. To znaczy, że wprowadzony do organizmu słodzik staje się toksyczny. Może powodować stany zapalne, choroby serca i cukrzyce.
Miejsce drugie dla najgorszego substytutu cukru:
Aspartam
Jest obecny w zbożach, napojach gazowanych, a nawet dziecięcej gumie do żucia. To jeden ze szkodliwych substytutów cukru. Wywołuje wiele problemów zdrowotnych u ludzi i zwierząt.
Niektóre osoby doświadczają bólów głowy po spożyciu aspartamu, badania mówią również o tym, że długotrwale stosowany aspartam wywołuje raka. Ponadto aspartam jest bardzo poważnym zagrożeniem dla osób z fenyloketonurią, rzadką chorobą genetyczną.
Ludzie chorzy na fenyloketonurie nie są w stanie strawić fenyloalaniny – głównego składniku aspartamu.
Miejsce pierwsze za najgorszy substytut cukru:
Acesulfam-k
Acesulfam K zawiera w swoim składzie rakotwórczy chlorek metylenu. Długotrwałe stosowanie powoduje migreny, nudności, a nawet depresje i nowotwory.
Wyżej wymienionych słodzików warto się wystrzegać tak samo, jak cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz