piątek, 21 lutego 2014

Witamina D

Obecnie pojawiają się głosy specjalistów medycznych i dietetyków, że należy witaminę D suplementować całe życie. Bezwzględnie konieczne jest jej spożywanie w przypadku osób do 18. roku życia i po ukończeniu 65. lat. Jej wysoki odpowiedni poziom w organizmie zapewnia nam zdrowe życie. Specjaliści wskazują ogromne pole chorób i schorzeń, które nie maja miejsca, jeśli dbamy o wysoki poziom tego specyfiku.

Witamina D to grupa organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych. Ma ogromne znaczenie utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji naszych kości. Substancja ta jest niezbędna dla prawidłowej budowy naszych kości. Wiadomo też, że suplementacja witaminy D w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu pierwszego. Witamina D3 jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet ciężarnych, ponieważ odgrywa ogromną rolę w zmniejszeniu ryzyka stanu przedrzucawkowego, cukrzycy ciężarnych oraz bakteryjnego zakażenia pochwy.

Przekonanie o ochronnym działaniu witaminy D wynik z faktu, że osoby chore mają jej niski poziom w organizmie. Uznano więc, że liczne i nieprzyjemne schorzenia są wynikiem deficytu witaminy D. Uważa się, że witamina D chroni przed wystąpieniem wielu poważnych schorzeń, takich, jak nowotwory, choroby układu krążenia, a nawet demencja.

Zobacz też: Tajemnice witaminy D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz